אוזבקיסטן טיול
טיול באוזבקיסטן, ויזה לאוזבקיסטן, מידע, כסף ומקומות מומלצים.
אני אפתח ואומר שאוזבקיסטן היא מדינה בטוחה מאוד! אני לא יודע למה אבל אנשים חושבים שאוזבקיסטן היא מדינה חשוכה ומסוכנת.
ההיפך הוא הנכון! האנשים המקומיים נחמדים מאוד ומארחים נפלאים! השאלה הראשונה שהם תמיד שאלו אותי הייתה ״מאיפה אתה?״ כאשר הייתי עונה ״ישראל״ הם תמיד חייכו אלי חיוך גדול ולחצו את ידיי. יש פה אהבה גדולה לעם היהודי ומדינת ישראל, גם מהאנשים המקומיים וגם מהרשויות.
אוזבקיסטן די זולה לטיול (אני הוצאתי פה פחות מ 25 דולר ליום), אנשים רבים מדברים אנגלית, יש הוסטלים מסודרים ונקיים עם תיירים רבים מכל העולם בכל עיר מרכזית, רשת רכבות נוחה ומסודרת, סופר מרקטים עם מוצרים מערביים, מסעדות, ברים ומועדונים מצוינים!
בסוף לכל יש בית חב״ד עם מסעדה כשרה ולכל הטבעונים (כמוני) השווקים מלאים בירקות ופירות טעימים וזולים (בכל הוסטל כמעט יש מטבח שניתן לבשל בו) ככה שאפילו פה, מדינה שכמעט כל מנה היא בשרית לא הייתה לי שום בעיה לטייל בה.
ויזה– ויזה לאוזבקיסטן ניתן להוציא בארץ די בקלות, אני מצאתי קומבינה זולה ונוחה! הפרטים המלאים פה!
כסף– חשוב לדעת! המטבע המקומי הוא ״סום״ והשער הרשמי שלו הוא 2300 ״סום״ לדולר אמריקאי אחד. אף אחד לא עובד לפי השער המקומי וכדי להחליף כסף בשווקים, אנשים מקומיים פשוט ישאלו אותכם אם אתם רוצים להחליף כסף! בשוק תקבלו בשביל דולר אחד 4350 ״סום״ (אחרי קצת ויכוחים) כמעט כפול! נהגי מוניות יחליפו דולר עבור 4200 ״סום״.
ככה שחשוב לא לשלם כלום בויזה! וגם כאשר מושכים כסף מהכספומט למשוך דולר אמרקאי.
תחבורה– רכבת נוחה וזולה מחברת בין הערים הגדולות, מומלץ לקנות כרטיס כמה ימים לפני הנסיעה. על מנת לקנות כרטיס לרכבת חייב להציג דרכון!
אינטרנט– האינטרנט באוזבקיסטן די איטי ואין רשתות פתוחות בשום מקום.
המסלול שלי היה נחיתה בטשקנט משם רכבת לילה לחיווה, בוכרה, סמרקנד ובחזרה לטשקנט.
טשקנט (עיר הבירה)
טשקנט נוסדה במאה השלישית לספריה והייתה מרכז מסחרי גדול וחשוב על דרך המשי. בשנת 1966 רעידת אדמה החריבה את העיר. בעקבות האסון השקיע הממשל הסובייטי כסף רב ומאמצים רבים והפך את טשקנט לאחת הערים המפוארות ביותר בגוש הסובייטי. שדרות רחבות עמוסות בעצי ענק, פסלים, מבנים מרשימים, פארקים גדולים, מסעדות, ברים ורכבת תחתית מפוארת. טשקנט נחשבת לאחת הערים המודרניות ביותר מבין הערים המוסלמיות בעולם.
לינה- אני ישנתי בהוסטל מדהים במרכז העיר, מבנה גדול וחדש עם בריכה, מטבח, סלון גדול, חדרים נקיים ומקלחת חמה. צוות העובדים נחמד בצורה בלתי רגילה. מחיר לחדר משותף 15 דולר כולל ארוחת בוקר. מונית מהשדה תעופה אל ההוסטל 3-5 דולר (10 דקות נסיעה) ! בנוסף הבית חב״ד נמצא שתי בתים מההוסטל. “Art Hostel Tashkent” (ארט הוסטל)
כאשר ישנתי שם ארגנו מסיבת בריכה, עם על האש, מוסיקה ומשחקי שתייה. אל תתביישו לארגן גם אחת, בעל המקום וצוות העובדים אוהבים מסיבות ועזרו לנו מאוד עם הקניות והארגון.
יש כמה דברים שחייב לראות בטשקנט לפי דעתי.
המרשים ביותר הוא מסגד חאסט אימום. המקום הוא מתחם גדול שכולל מסגד, מדרסה ואולם תצוגה שבו הקוראן העתיק ביותר בעולם – מהמאה השביעית.
מהמתחם אפשר לצאת לטיול קצר בסמטאות הצרות של העיר העתיקה.
הבזאר הגדול- שם ניתן לקנות כמעט הכל וגם להחליף דולרים בשער מצויין.
לא רחוק מהבזאר תמצאו את המדרשה הישנה ״”Kukeldash Madrasah
אם לא חם מידי ומתחשק לכם לקרוא ספר בשקט הייתי ממליץ ללכת לפארק הגדול במרכז העיר “Navoi Park”
מועדון טוב אבל יקר פצצות, תשתו לפני בהוסטל ! – ״קאטה-קומבה״ “KT-Komba”
בר נחמד- “CMI Bar”
חיווה
כדי להגיע לחיווה הייתי צריך לקחת רכבת לילה מטשקנט אל “Urgench” העיר הגדולה הקרובה.
הרכבת יוצאת בכל יום בשעה 19:30 בערב ומגיע למחרת ב 13:00 בצהריים, כרטיס לרכבת עולה בסביבות ה 20 דולר. מיטה נוחה ואפילו מקבלים כרית.
מ- Urgench לקחתי מונית משותפת אל חיווה, חצי שעה נסיעה, עלות 5000 ״סום״ !
חיווה היא בהחלט אחת הערים הכי מרשימות שראיתי לאחרונה.
התהלכתי בין חומות העיר לפני שקיעה ופשוט הרגשתי שאני נמצא בסצנה של ״משחקי הכס״ !!! (רק בלי הבחורות)
ח׳אנות חיווה הייתה מדינה משנת 1920-1511 עד שהרוסים החליטו להפוך אותם לחלק מהאמפריה. עיר הבנויה מבוץ, מוקפת חומה, עם מגדלי שמירה כחולים ושערי עץ ענקיים באמצע המדבר.
פשוט מדהים!
לינה – אני ישנתי במקום נחמד ונקי בשם Mirza Boshi שלמתי בעבור חדר פרטי (זה מה שהיה להם) 15דולר לילה, כולל ארוחת בוקר.
מחיווה לקחתי מונית משותפת לבוכרה, משך הנסיעה 7 שעות, עלות 60,000 ״סום״. אספו אותי מההוסטל שלי בחיווה והורידו אותי בהוסטל של בבוכרה (דלת אל דלת)
בוכרה
בוכרה היא אחת הערים העתיקות ביותר באוזבקיסטן, גילה המוערך הוא 2,500 שנה ובעבר הייתה חלק מהאימפריה הפרסית. במאה השביעית הגיעו הערבים והאסלם אל בוכרה ובנו שם מסגדים ומדרשות על ידי מיטב האדריכלים המוסלמים באותה תקופה.
לפי עדויות ערביות הייתה קהילה יהודית בבוכרה כבר ב-1240, עדויות יהודיות מצביעות על נוכחות עוד במאה ה-17. ישנו קשר תרבותי ועדויות המקשרות בין יהודי בוכרה אל בין יהודי פרס ואף מחאלב שבסוריה.
לינה- אני ישנתי ב Rustam & Zukhra, 15 דולר לחדר משותף, כולל ארוחת בוקר. מיקום מצוין במרכז העיר העתיקה של בוכרה וקרוב מאוד לבית כנסת הישן.
העיר העתיקה של בוכרה די קטנה, פשוט להסתובב שם ולהתפעל מהמבנים, המסגדים, המדרשות והשווקים.
מבוכרה לקחתי רכבת אל סמרקנד, 4 שעות , עלות 33,000 ״סום״
סמרקנד
לדעתי ולדעת רבים סמרקנד היא העיר הכי יפה באוזבקיסטן, חלק אף טוענים במרכז אסיה!
סמרקנד נוסדה באלף השלישי לפני הספירה, והייתה חלק מהאימפריה הפרסית. העיר הייתה חלק מדרך המשי מסין למזרח התיכון. העיר נכבשה ע״ אלכסנדר מוקדון, מהמאה השביעית הפכה העיר תחת שלטון ערבי ולמרכז מסחרי גדול. בשנת 1220 נכבשה ונהרסה ע״י ג’ינגיס חאן.
העיר נבנתה מחדש ע״י טימור לנג (אבי האומה האוזבקית) ואף הפך אותה לבירת האימפריה שלו שהשתרעה מהודו ועד טורקיה. במאה ה 19 נכבשה העיר והפכה לחלק מהאימפריה הרוסית.
בשנת 1925 הפכה העיר לבירת הרפובליקה הסובייטית אוזבקיסטן, אולם ב-1930 הבירה הועברה לטשקנט.
לינה- Bahodir Hostel ממש במרכז העיר, אנשים נחמדים, 13 דולר לחדר משותף, כולל ארוחת בוקר.
אתרים
כיכר רג’סטן, היא הכיכר המפורסמת ביותר במרכז אסיה ואחד המבנים מרשימים שראיתי בחיי.
מסגד ביבי חנום נבנה על ידי תימור לנג כמסגד הגדול בעולם לכבוד אשתו. תימור הביא לביבי חאנום את קוראן עותמאן – הקוראן הראשון בעולם.
גור אמיר. תימור בנה את הקבר לנכדו האהוב מוחמד סולטאן שמת ב-1404.
בחזרה לטשקנט ניתן לקחת רכבת מהירה- שעתיים או רכבת רגילה ב 4 שעות.
אני חזרתי בתחבורה ציבורית, היה ארוך אבל זול…
אוזבקיסטן טיול בעולם אחר, מכאן אני ממשיך לקירגיזסטן.