טג’יקיסטן טיול
טג’יקיסטן היא מדינה במרכז אסיה. בעברה היא הייתה חלק מברית המועצות והפכה למדינה עצמאית ב-9 בספטמבר 1991. טג’יקיסטן הייתה בית לאימפריות רבות לאורך ההיסטוריה. האימפריה הפרסית שלטה שם לאורך שנים רבות ולכן תרבותה והשפה הפרסית היא חלק בלתי נפרד מטג’יקיסטן.
במאה ה-19, האימפריה הרוסית השתלטה בעל טג’יקיסטן, הממשלה הסובייטית החלה לשרוף מסגדים ולדכא את כל הדתות- מוסלמים, יהודים ונוצרים סבלו מאוד בתקופה ההיא.
טג’יקיסטן היא אחת המדינות העניות במרכז אסיה, רוב הכלכלה שלה מבוססת על חקלאות ואין לה מוצא לים. 93% משטחה של טג’יקיסטן הוא הררי, בטג’יקיסטן חיים כמעט 8 מליון אנשים, רובם מוסלמים סונים.
ויזה
ויזה לטג’יקיסטן ניתן לקבל בנחיתה בשדה התעופה או בשגרירות של טג’יקיסטן בבישקק קירגיזסטן. עלות 60 דולר+ 10 דולר אישור כניסה לפמיר, איסוף הויזה יום אחרי, לא צריך כלום חוץ מתמונת פספורט. חשוב לדעת- על מנת לטייל באזור הפמייר צריך אישור מיוחד, ניתן לקבל אותו בשגירירות עם קבלת הויזה!
תחבורה
במיוחד בהרי הפמיר ובעמק הווחאן רוב התחבורה היא ע״י טרמפים.
אינטרנט
אינטרנט כמעט ובלתי אפשרי למצוא בהרי הפמיר ובעמק הווחאן! ניתן לרכוש סים מקומי בעלות של 20 שקלים אך האינטרנט איטי מאוד ואין קליטה ברוב המקומות.
הרי פמיר ( כביש הפמיר M41 )
הרי פמיר, או גג העולם כמו שהמקומיים אוהבים לקרוא למקום. מתנשאים לגובה של 7495 מטר. כביש הפמיר נחשב לכביש הסלול השני בגובהו בעולם. הנוף עוצר נשימה ומשתנה ללא הרף.
הנסיעה החלה אל תוך רכס ההרים המושלגים, אט אט השלג נעלם ונפרש לפנינו מדבר ענקי, שהתחלף בעמקים ירוקים, נהרות ואגמים בצבע תכלת. בשלב מסוים כל הנופים התערבבו להם יחד כאילו ואין שום חוקיות בעולם, בקיצור מסע מטורף! אחת הדרכים הכי יפות שראיתי בחיים שלי, מומלץ בחום !
מוגרב
מוגרב הוא הכפר הכי גדול על הפמייר, יש שוק, מרכז מבקרים, בנק, הוסטלים ואפילו מקום אחד עם אינטרנט! אני ישנתי באחלה הוסטל, זול ונקי בשם ״”Mansur Tulfabek חוז מזה אין הרבה מה לעשות במוגרב, תחנת עצירה ליום יום ואז להמשיך על הפמיר.
קורונג
קורונג היא העיר קטנה ויפה בקצה דרך הפמיר, אני ישנתי בהוסטל נקי, מסודר , מלא במטיילים, מחיר – 9 דולר לילה ״Pamir Lodge״. יש בקורונג מסעדה הודית טובה אבל לא כל כך זולה. במרכז העיר יש שוק ולידו תחנת אוטובסים, מוניות מקומיות נוסעות באופן קבוע ״לעמק הווחאן״.
עמק הווחאן
עמק הווחאן הוא הגבול בין טג’יקיסטן ואפגניסטן. מקום יפיפה, ירוק, ונהר גדול מפריד בין שתי המדינות, לאורך הדרך יש הרבה מעיינות חמים וכפרים קטנים. הכפר המרכזי על עמק הווחא הוא ״איש קשים״ , בכל יום שבת מומלץ לבקר בשוק האפגני (אם הוא פתוח) . אני ישנתי בהוסטל מדהים, בית של משפחה מקומית מומלץ בחום!! ”Hanis Guesthouse״ אנשים נחמדים, מדברים אנגלית, האוכל טוב והם ישמחו לעזור לכם בהכל!
באחד מאותם ימים ישבתי בבוקר שתיתי תה וקראתי ספר (והיום איננו כלה- מומלץ בחום) בסלון של הבית שאני ישן בו, (נהוג פה מאוד לישון בבתים של מקומיים) בקיצור ניגשה אלי חבורה של גברים ושאלה אותי האם אני רוצה להצטרף אליהם לטיול ? ״היום זה היום האחרון של עיד אל פיטר ואנחנו נוסעים אל מקום קדוש ומדהים ביופיו, מפל של מעיינות חמים בהרים. יש לנו מקום נוסף בג’יפ ואנחנו נחזור בערב״ הם הסבירו.
בכיף אני אשמח, אמרתי.
מאיפה אתה הם שאלו?
ישראל, עניתי
ואתם? אפגניסטן.
מגניב , אמרתי.
לונלי פלג, אפילו בקאבול יש לי עכשיו איפה לישון…
דושנבה
הדרך לדושנבה הייתה סיוט, אבל אחרי הרבה מאוד שעות הגענו לעיר הבירה. תאמת שאין ממש מה לעשות שם. אני מצאתי אחלה הוסטל, בית גדול במרכז העיר בשם ”Greenhouse Dushanbe״ .
המסעות בעולם לימדו אותי הרבה, אבל הדבר הכי חשוב שלמדתי הוא לחלוק. לחלוק את הסיפורים שלי עם העולם, לחלוק את הדרך עם אנשים נפלאים, לחלוק את מרחב המחייה שלי , את המחשבות שלי, את הדברים שלמדתי ואפילו לחלוק את האוכל שלי.
אנשים תמיד שואלים בפליאה, איך מצאת מקום לישון שם? איך אתה מסתדר? מאיפה יש לך כל כך הרבה חברים בעולם? איך הצלחת לטייל שם בלי כסף?
התשובה הפשוטה ביותר היא לחלוק, כאשר אתם חולקים עם אנשים את מה שיש לכם הם מיד ירצו לחלוק איתכם בחזרה. ואז נוצר קשר, נוצרת חברות.
את הסיר עם האוכל החברים החדשים שלי מההוסטל סיימו תוך פחות משעה. אבל הדבר המדהים באמת קרה כמה דקות לאחר מכן. בחור יפני הניח את הסיר אוכל שלו על השולחן ומעליו את השלט שלי במקום לשים את הסיר במקרר ולשמור לו ארוחה למחר….
מפה אני ממשיך לקזחסטן מדינה מספר 114 !
לונלי פלג- יומן מסע במרכז אסיה !!! אוזבקיסטן , קירגיסטן , קזחסטן
פרק וידאו מלא בעיברית עם נופים מטורפים וחברים חדשים!
https://www.youtube.com/watch?v=TLu-FiISR7Y