מרכז אסיה טיול
מרכז אסיה הוא אזור הכולל את מדינות אוזבקיסטן, טג’יקיסטן, טורקמניסטן, קירגיזסטן קזחסטן.
למרכז אסיה אין גישה ישירה לאוקיינוסים, עם מזג אוויר קיצוני, מדבריות, ערבות ענקיות, רחסי הרים מושלגים, עמקים ירוקים, נהרות, אגמים כחולים יערות ומה לא! (לדעתי מרכז אסיה הוא מהאזורים היפים בעולם)
במרכז אסיה עברה דרך המשי, ולכן גם האזור נכבש ע״י עמים רבים- מונגולים, תורכים, פרסים, ערבים, סינים וכמובן הרוסים שסיפחו את מרכז אסיה לחלק ממברית המועצות. מרכז אסיה בנויה ממאות קבוצות אתניות שונות, שרובם היו שבטים נודדים למשך אלפי שנים. ההשפעה התרבותית הכי גדולה על מרכז אסיה הגיעה מפרס, תורכיה ורוסיה (אוכל, שפה, מוסיקה, ספרות, אומנות)
במאה ה-8 הערבים הגיעו אל מרכז אסיה ואיתם גם האיסלם, שעד היום נחשבת לדת המרכזית במרכז אסיה.
חשוב לציין- למרות שמרכז אסיה לא מוכרת כל כך למטייל הישראלי , מטיילים רבים מהעולם (בעיקר על אופנים) פוקדים את מרכז אסיה. בשנים האחרונות מדינות רבות במרכז אסיה פתחו את השעריים למטיילים. אז נכון אין הרבה הוסטלים, הכבישים לא הכי נוחים, האינטרנט איטי ואין השפעה מערבית חזקה אך עדיין הטיול במרכז אסיה בטוח מאוד!
מרכז אסיה ויזות
אוזבקיסטן יש להוציא ויזה בארץ! הדרך הכי זולה להוציא ויזה לאוזבקיסטן !
קירגיזסטן מקבלים ויזה עם הנחיתה בשדה התעופה
טג’יקיסטן מומלץ וקל להוציא ויזה בבישקק (קירגיזסטן) – יום אחד
קזחסטן מומלץ להוציא ויזה בארץ.
לדעתי המסלול הכי נוח ל- ״מרכז אסיה טיול״
נחיתנה ב קירגיזסטן, קזחסטן, אוזבקיסטן וטג’יקיסטן. למרות שחייב להתחשב בעונה.
אוזבקיסטן
אני אפתח ואומר שאוזבקיסטן היא מדינה בטוחה מאוד! אני לא יודע למה אבל אנשים חושבים שאוזבקיסטן היא מדינה חשוכה ומסוכנת. ההיפך הוא הנכון! האנשים המקומיים נחמדים מאוד ומארחים נפלאים! השאלה הראשונה שהם תמיד שאלו אותי הייתה ״מאיפה אתה?״ כאשר הייתי עונה ״ישראל״ הם תמיד חייכו אלי חיוך גדול ולחצו את ידיי. יש פה אהבה גדולה לעם היהודי ומדינת ישראל, גם מהאנשים המקומיים וגם מהרשויות.
אוזבקיסטן די זולה לטיול (אני הוצאתי פה פחות מ 25 דולר ליום), אנשים רבים מדברים אנגלית, יש הוסטלים מסודרים ונקיים עם תיירים רבים מכל העולם בכל עיר מרכזית, רשת רכבות נוחה ומסודרת, סופר מרקטים עם מוצרים מערביים, מסעדות, ברים ומועדונים מצוינים!
בסוף לכל יש בית חב״ד עם מסעדה כשרה ולכל הטבעונים (כמוני) השווקים מלאים בירקות ופירות טעימים וזולים (בכל הוסטל כמעט יש מטבח שניתן לבשל בו) ככה שאפילו פה, מדינה שכמעט כל מנה היא בשרית לא הייתה לי שום בעיה לטייל בה.
כסף – חשוב לדעת! המטבע המקומי הוא ״סום״ והשער הרשמי שלו הוא 2300 ״סום״ לדולר אמריקאי אחד. אף אחד לא עובד לפי השער המקומי וכדי להחליף כסף בשווקים, אנשים מקומיים פשוט ישאלו אותכם אם אתם רוצים להחליף כסף! בשוק תקבלו בשביל דולר אחד 4350 ״סום״ (אחרי קצת ויכוחים) כמעט כפול! נהגי מוניות יחליפו דולר עבור 4200 ״סום״.
ככה שחשוב לא לשלם כלום בויזה! וגם כאשר מושכים כסף מהכספומט למשוך דולר אמרקאי.
תחבורה– רכבת נוחה וזולה מחברת בין הערים הגדולות, מומלץ לקנות כרטיס כמה ימים לפני הנסיעה. על מנת לקנות כרטיס לרכבת חייב להציג דרכון!
אינטרנט– האינטרנט באוזבקיסטן די איטי ואין רשתות פתוחות בשום מקום.
טשקנט (עיר הבירה)
טשקנט נוסדה במאה השלישית לספריה והייתה מרכז מסחרי גדול וחשוב על דרך המשי. בשנת 1966 רעידת אדמה החריבה את העיר. בעקבות האסון השקיע הממשל הסובייטי כסף רב ומאמצים רבים והפך את טשקנט לאחת הערים המפוארות ביותר בגוש הסובייטי. שדרות רחבות עמוסות בעצי ענק, פסלים, מבנים מרשימים, פארקים גדולים, מסעדות, ברים ורכבת תחתית מפוארת. טשקנט נחשבת לאחת הערים המודרניות ביותר מבין הערים המוסלמיות בעולם.
לינה- אני ישנתי בהוסטל מדהים במרכז העיר, מבנה גדול וחדש עם בריכה, מטבח, סלון גדול, חדרים נקיים ומקלחת חמה. צוות העובדים נחמד בצורה בלתי רגילה. מחיר לחדר משותף 15 דולר כולל ארוחת בוקר. מונית מהשדה תעופה אל ההוסטל 3-5 דולר (10 דקות נסיעה) ! בנוסף הבית חב״ד נמצא שתי בתים מההוסטל. “Art Hostel Tashkent” (ארט הוסטל)
יש כמה דברים שחייב לראות בטשקנט לפי דעתי, המרשים ביותר הוא מסגד חאסט אימום. המקום הוא מתחם גדול שכולל מסגד, מדרסה ואולם תצוגה שבו הקוראן העתיק ביותר בעולם – מהמאה השביעית.לא רחוק מהבזאר תמצאו את המדרשה הישנה ״”Kukeldash Madrasah
אם לא חם מידי ומתחשק לכם לקרוא ספר בשקט הייתי ממליץ ללכת לפארק הגדול במרכז העיר “Navoi Park”
מועדון טוב אבל יקר פצצות, תשתו לפני בהוסטל ! – ״קאטה-קומבה״ “KT-Komba”
בר נחמד- “CMI Bar”
חיווה
כדי להגיע לחיווה הייתי צריך לקחת רכבת לילה מטשקנט אל “Urgench” העיר הגדולה הקרובה.
הרכבת יוצאת בכל יום בשעה 19:30 בערב ומגיע למחרת ב 13:00 בצהריים, כרטיס לרכבת עולה בסביבות ה 20 דולר. מיטה נוחה ואפילו מקבלים כרית.
מ- Urgench לקחתי מונית משותפת אל חיווה, חצי שעה נסיעה, עלות 5000 ״סום״ !
חיווה היא בהחלט אחת הערים הכי מרשימות שראיתי לאחרונה.התהלכתי בין חומות העיר לפני שקיעה ופשוט הרגשתי שאני נמצא בסצנה של ״משחקי הכס״ !!! פשוט מדהים.
ח׳אנות חיווה הייתה מדינה משנת 1920-1511 עד שהרוסים החליטו להפוך אותם לחלק מהאמפריה. עיר הבנויה מבוץ, מוקפת חומה, עם מגדלי שמירה כחולים ושערי עץ ענקיים באמצע המדבר.
לינה – אני ישנתי במקום נחמד ונקי בשם Mirza Boshi שלמתי בעבור חדר פרטי (זה מה שהיה להם) 15דולר לילה, כולל ארוחת בוקר.
מחיווה לקחתי מונית משותפת לבוכרה, משך הנסיעה 7 שעות, עלות 60,000 ״סום״. אספו אותי מההוסטל שלי בחיווה והורידו אותי בהוסטל של בבוכרה (דלת אל דלת)
בוכרה
בוכרה היא אחת הערים העתיקות ביותר באוזבקיסטן, גילה המוערך הוא 2,500 שנה ובעבר הייתה חלק מהאימפריה הפרסית. במאה השביעית הגיעו הערבים והאסלם אל בוכרה ובנו שם מסגדים ומדרשות על ידי מיטב האדריכלים המוסלמים באותה תקופה.
לפי עדויות ערביות הייתה קהילה יהודית בבוכרה כבר ב-1240, עדויות יהודיות מצביעות על נוכחות עוד במאה ה-17. ישנו קשר תרבותי ועדויות המקשרות בין יהודי בוכרה אל בין יהודי פרס ואף מחאלב שבסוריה.
לינה- אני ישנתי ב Rustam & Zukhra, 15 דולר לחדר משותף, כולל ארוחת בוקר. מיקום מצוין במרכז העיר העתיקה של בוכרה וקרוב מאוד לבית כנסת הישן.
העיר העתיקה של בוכרה די קטנה, פשוט להסתובב שם ולהתפעל מהמבנים, המסגדים, המדרשות והשווקים.
מבוכרה לקחתי רכבת אל סמרקנד, 4 שעות , עלות 33,000 ״סום״
סמרקנד
לדעתי ולדעת רבים סמרקנד היא העיר הכי יפה באוזבקיסטן, חלק אף טוענים במרכז אסיה!
סמרקנד נוסדה באלף השלישי לפני הספירה, והייתה חלק מהאימפריה הפרסית. העיר הייתה חלק מדרך המשי מסין למזרח התיכון. העיר נכבשה ע״ אלכסנדר מוקדון, מהמאה השביעית הפכה העיר תחת שלטון ערבי ולמרכז מסחרי גדול. בשנת 1220 נכבשה ונהרסה ע״י ג’ינגיס חאן.
העיר נבנתה מחדש ע״י טימור לנג (אבי האומה האוזבקית) ואף הפך אותה לבירת האימפריה שלו שהשתרעה מהודו ועד טורקיה. במאה ה 19 נכבשה העיר והפכה לחלק מהאימפריה הרוסית.
בשנת 1925 הפכה העיר לבירת הרפובליקה הסובייטית אוזבקיסטן, אולם ב-1930 הבירה הועברה לטשקנט.
כדי לראות- כיכר רג’סטן, היא הכיכר המפורסמת ביותר במרכז אסיה ואחד המבנים מרשימים שראיתי בחיי. מסגד ביבי חנום נבנה על ידי תימור לנג כמסגד הגדול בעולם לכבוד אשתו. תימור הביא לביבי חאנום את קוראן עותמאן – הקוראן הראשון בעולם
לינה- Bahodir Hostel ממש במרכז העיר, אנשים נחמדים, 13 דולר לחדר משותף, כולל ארוחת בוקר.
קירגיזסטן
קירגיסטן היא אחת המדינות שהכי אהבתי בשנים האחרונות בדרכים ואני בטוח שאני אחזור לשם בקרוב. הקירגיזיים הם עם של נוודים, בשנת 1991 קיבלה קירגיזסטן עצמאות מלאה מברית המועצות. בין השנים 2002-2010 היו הפגנות ומשברים רבים במדינה בעקבות שחיטות של הממשלה, כיום המצב שקט. רוב שטחה של קירגיזסטן הם הרים, הגבוהה ביותר הוא: ״ פיק פובדי “ (“פסגת הניצחון”) 7,349 מטרים.
המדינה יפה בצורה בלתי רגילה, עמקים ירוקים, הרים מושלגים, אגמים רבים, נהרות ומעיינות חמים. האקלים יחסית נוח, יבש וחם בקיץ וקר בחורף. קירגיזסטן מונה קרוב ל 5 מיליון תושבים, כ- 70% מתוכם מוסלמים סונים. פעם הייתה קהילה יהודית קטנה בקירגיזסטן, היום הקהילה מונה כמה מאות אנשים ובית חב״ד קטן.
הקירגיזיים הם אנשים נחמדים וחבבים בצורה בלתי רגילה! אירוח בבתים, טרמפים או הזמנה לכוס תה היא חלק בלתי נפרד מהאנשים הקירגיזיים. מאוד בטוח לטייל במדינה, לישון בכפרים ולתפוס טרמפים. למרות שהמדינה מוסלמית אין לתושבים שוב דבר נגד ישראל, ההיפך הוא הנכון, הם מאוד אוהבים ומכבדים את המדינה הקטנה שלנו.
ֿקירגיזסטן היא סביר להניח המדינה הזולה ביותר במרכז אסיה. טיול תרמילאי יעלה בממוצע 20 דולר ליום, בקיץ קל וזול לקנות ירקות, פירות ושאר מטעמים. ״שוויץ של מרכז אסיה״ – כך אוהבים הקירגיזיים לקרוא למדינה שלהם, והם בהחלט צודקים.
ויזה
ויזה לקירגיזסטן מקבלים עם הנחיתה בשדה התעופה , צריך תמונת פספורט , עלות 60$ , משך הוויזה עד 30 יום.
תחבורה
בין הערים והכפרים המרכזים פועלות מוניות שירות זולות ונוחות בשם ״מרשוטקה״ . הטיסה בין בישקק לאוש זולה מאוד! דרך פופולרית לטייל בקירגיזסטן היא להשכיר ג׳יפ ונהג, העלות משתנה בין נהג לנהג אך ניתן למצוא עסקה טובה אם מחפשים (הדלק במדינה זול מאוד)
אינטרנט
אינטרנט ניתן למצוא כמעט בכל מקום, בנוסף ניתן לרכוש ״סים״ מקומי בזול עם אינטרנט מהיר.
אוכל
כולם שואלים אותי אם זה לא קשה לטייל בתור טבעוני במרכז אסיה, כל האוכל שלהם מבוסס על בשר ומוצרים מהחי אחרי הכל. אז זהו שלא! השווקים מלאים בפירות, ירקות, לחמים, מוצרים אורגנים, אגוזים ופירות יבשים. צריך לבשל פה די הרבה אבל לא חסר מוצרים טובים וזולים כדי להנות מטיול טבעוני (או כשר) במרכז אסיה
בישקק (עיר הבירה)
ת׳אמת שהמצלמה שלי נחה בבישקק, העיר לא יפה במיוחד ואין מה כל כך לראות שם אבל עדיין התאהבתי בעיר האפורה המוקפת הרים מושלגים. הבזאר מדהים, אחד הטובים שראיתי במרכז אסיה, פירות יבשים, אגוזים, ירקות, פירות , לחמים והכל בזול!
בבישקק תוכלו גם למצאו מסעדות טובות, אוכל מהיר, סופרמרקטים מערביים ומוצרים סינים. אני ישנתי באחלה הוסטל במרכז העיר , חדש נקי ומסודר שאני ממליץ עליו בחום-” Interhouse Bishkek“
התחברתי אל חבורה מגניבה וצבעונית של חבר’ה מקומיים, זה התחיל בנסיעה אל מחוץ לעיר לעשות איתם מצנחי רחיפה. לאחר כעשרים דקות של נסיעה בשדרה ענקית של עצי שדר גבוהים נחשפו בפני הרים בעלי פסגות לבנות ושדות ירוקים מכל עבר. עצרנו את הרכב לצד הכביש ופגשנו את דניס, דניס לבוש במדי צבא מנומרים, קצת שיכור וקולני. הוא חיבק אותנו, צחק, וזרק אותנו אל תוך הג’יפ שלו. השביל אל מעלה ההר היה צר ותלול, אך זה לא הפריע לו לנהוג די מהר ולטלטל את כולנו מאחור. ״פדיום״ (יאללה ) הוא צעק ברוסית ויצא מהאוטו. שלוק של בירה, הוא פרס את המצנח וקשר אותי אליו.
״כשאני אומר רוץ, אתה רץ! ״ ״מוכן? רוץ! ״ ותוך שנייה הינו באוויר, מרחפים בין שמיים וארץ.
דניס שר שירים ברוסית ואני נהניתי מהנוף המדהים. למחרת הבנות אמרו לי שדניס שבר את הרגל בנחיתה לא טובה. כנראה שלא צריך להפסיק לשתות ולטוס…
עשרים דקות נסיעה מהעיר על צלע ההר נח לו הדגל הכי גדול במרכז אסיה (זה לפחות מה שהמקומיים טוענים) הדגל לא מרשים ואפילו די מיותר לפי דעתי אבל זה אחלה מקום לקחת בקבוק יין ולהסתכל על השקיעה.
אגם איסיק קול
זהו האגם ההררי השני בגודלו בעולם וגם האגם המלוח השני בגודלו בעולם. פירוש השם בקירגיזית הוא ״האגם החם״ מפני שהוא אינו קופא בחורף. האגם מפוצץ בתיירים, בעיקר רוסים. ניתן למצוא הרבה הוסטלים ומסעדות בקרבת האגם. אני ישנתי וטיילתי לאורכו של הצד הצפוני של האגם, למען האמת התאכזבתי קצת ודי הזכיר לי את הכנרת בראש השנה. אני הייתי ממליץ לטייל לאורך צידו הדרומי השקט והנקי בהרבה של האגם!
מבשיקק הדרך הקלה ביותר להגיע אל האגם היא ״מרשוטקה״ (מונית שירות) עלות 3 דולר, זמן נסיעה 4 שעות.
קרקול
קרקול נוסדה בשנת 1869, קסם של עיירה למרגלות ההרים, בתי עץ צבעוניים וכבישי עפר. קרקול היא נקודת יציאה לטרקים רבים, ניתן למצוא בעיר ציוד מתאים ומפות. מקרקול אל בישקק (והפוך) יש מוניות שירות באופן רציף, 6-7 שעות נסיעה.
אני ישנתי בהוסטל נחמד וחדש בשם “SunHouse Hostel Karakol“- עשר דולר לילה עם ארוחת בוקר. הם יכולים לעזור לכם עם מידע ותכנון הטרקים באזור.
הטרק אל ״אלטין ארשן״ , טיפוס קשה של 3 ימים, אגם קפוא (רוב השנה) ופסיגה מושלגת. ניתן גם לעשות את הטרק על גבי סוסים. אנחנו ניסינו לעולות עם אופנועים, הדרך הייתה קשה ומסוכנת, החלקנו יותר מפעם על גבי האופנוע, לא הצלחנו להגיע לפסגה (בעיקר בגלל שלג כבד בפסגה ומבול לאורך הדרך) אך עדיין נהנו מאוד מהדרך היפה.
באלטין ארשן ניתן לישון אצל ולנטין, אחלה בחור, אוהל או חדר וכמובן ארוחות חמות. בנוסף יש מעיינות חמים, מומלץ בחום להתפנק בהם אחרי ההליכה הארוכה.
אוש
עיר בחלקה הדרומי של המדינה, רוב האנשים מכירים את אוש בזכות הבזאר הגדול ביותר במרכז אסיה – ״אוש בזאר״, חוץ מזה מבחנתי אוש הייתה לנקודת מעבר לטג׳יקיסטן.
מאוש תפסתי טרמפ אל טג׳יקיסטן, דרך ״שרי טאש״ על ״דרך הפמיר״ ((M-41 אחת הדרכים היפות שראיתי בחיי. הרי פמיר, או גג העולם כמו שהמקומיים אוהבים לקרוא למקום. מתנשאים לגובה של 7495 מטר. כביש הפמיר נחשב לכביש הסלול השני בגובהו בעולם. הנוף עוצר נשימה ומשתנה ללא הרף.
הנסיעה החלה אל תוך רכס ההרים המושלגים, אט אט השלג נעלם ונפרש לפנינו מדבר ענקי, שהתחלף בעמקים ירוקים, נהרות ואגמים בצבע תכלת. בשלב מסוים כל הנופים התערבבו להם יחד כאילו ואין שום חוקיות בעולם, בקיצור מסע מטורף…
טג’יקיסטן
בעברה הייתה חלק מברית המועצות והפכה למדינה עצמאית ב-9 בספטמבר 1991. טג’יקיסטן הייתה בית לאימפריות רבות לאורך ההיסטוריה. האימפריה הפרסית שלטה שם לאורך שנים רבות ולכן תרבותה והשפה הפרסית היא חלק בלתי נפרד מטג’יקיסטן.במאה ה-19, האימפריה הרוסית השתלטה בעל טג’יקיסטן, הממשלה הסובייטית החלה לשרוף מסגדים ולדכא את כל הדתות- מוסלמים, יהודים ונוצרים סבלו מאוד בתקופה ההיא.
טג’יקיסטן היא אחת המדינות העניות במרכז אסיה, רוב הכלכלה שלה מבוססת על חקלאות ואין לה מוצא לים. 93% משטחה של טג’יקיסטן הוא הררי, בטג’יקיסטן חיים כמעט 8 מליון אנשים, רובם מוסלמים סונים.
ויזה
ויזה לטג’יקיסטן ניתן לקבל בנחיתה בשדה התעופה או בשגרירות של טג’יקיסטן בבישקק קירגיזסטן. עלות 60 דולר+ 10 דולר אישור כניסה לפמיר, איסוף הויזה יום אחרי, לא צריך כלום חוץ מתמונת פספורט. חשוב לדעת- על מנת לטייל באזור הפמייר צריך אישור מיוחד, ניתן לקבל אותו בשגירירות עם קבלת הויזה!
תחבורה
במיוחד בהרי הפמיר ובעמק הווחאן רוב התחבורה היא ע״י טרמפים.
אינטרנט
אינטרנט כמעט ובלתי אפשרי למצוא בהרי הפמיר ובעמק הווחאן! ניתן לרכוש סים מקומי בעלות של 20 שקלים אך האינטרנט איטי מאוד ואין קליטה ברוב המקומות.
הרי פמיר ( כביש הפמיר M41 )
הרי פמיר, או גג העולם כמו שהמקומיים אוהבים לקרוא למקום. מתנשאים לגובה של 7495 מטר. כביש הפמיר נחשב לכביש הסלול השני בגובהו בעולם. הנוף עוצר נשימה ומשתנה ללא הרף.
הנסיעה החלה אל תוך רכס ההרים המושלגים, אט אט השלג נעלם ונפרש לפנינו מדבר ענקי, שהתחלף בעמקים ירוקים, נהרות ואגמים בצבע תכלת. בשלב מסוים כל הנופים התערבבו להם יחד כאילו ואין שום חוקיות בעולם, בקיצור מסע מטורף! אחת הדרכים הכי יפות שראיתי בחיים שלי, מומלץ בחום !
מוגרב
מוגרב הוא הכפר הכי גדול על הפמייר, יש שוק, מרכז מבקרים, בנק, הוסטלים ואפילו מקום אחד עם אינטרנט! אני ישנתי באחלה הוסטל, זול ונקי בשם ״”Mansur Tulfabek חוז מזה אין הרבה מה לעשות במוגרב, תחנת עצירה ליום יום ואז להמשיך על הפמיר.
קורונג
קורונג היא העיר קטנה ויפה בקצה דרך הפמיר, אני ישנתי בהוסטל נקי, מסודר , מלא במטיילים, מחיר – 9 דולר לילה ״Pamir Lodge״. יש בקורונג מסעדה הודית טובה אבל לא כל כך זולה. במרכז העיר יש שוק ולידו תחנת אוטובסים, מוניות מקומיות נוסעות באופן קבוע ״לעמק הווחאן״.
עמק הווחאן
עמק הווחאן הוא הגבול בין טג’יקיסטן ואפגניסטן. מקום יפיפה, ירוק, ונהר גדול מפריד בין שתי המדינות, לאורך הדרך יש הרבה מעיינות חמים וכפרים קטנים. הכפר המרכזי על עמק הווחא הוא ״איש קשים״ , בכל יום שבת מומלץ לבקר בשוק האפגני (אם הוא פתוח) . אני ישנתי בהוסטל מדהים, בית של משפחה מקומית מומלץ בחום!! ”Hanis Guesthouse״ אנשים נחמדים, מדברים אנגלית, האוכל טוב והם ישמחו לעזור לכם בהכל!
דושנבה
הדרך לדושנבה הייתה סיוט, אבל אחרי הרבה מאוד שעות הגענו לעיר הבירה. תאמת שאין ממש מה לעשות שם. אני מצאתי אחלה הוסטל, בית גדול במרכז העיר בשם ”Greenhouse Dushanbe״ .
קזחסטן
קזחסטן -יפה ויש בה כמעט הכל, אך קצת יקרה.
באופן מפתיע מצאתי את הטיול במרכז אסיה יחסית זול, עד שהגעתי לקזחסטן. אבל גם שם כמובן שהסתדרתי, אז למה בעצם כדי לטייל בקזחסטן? יש שם הרים מושלגים (לכל חובבי הסקי והסנובורד), מדבר, אגמים, מסיבות טובות, סושי טבעוני סביר, אחלה בירה ואנשים ממש נחמדים- רק אל תנסו בדיחות על בוראט, זה לא ממש עובד איתם.
ויזה
ישראלים זקוקים לויזה על מנת לקיים טיול בקזחסטן! ויזה ניתן להוציא בארץ
אינטרנט
קזחסטן היא המדינה הכי מערבית במרכז אסיה ולכן קל למצוא אינטרנט בערים הגדולות
תחבורה
קזחסטן היא גם המדינה הכי גדולה במרכז אסיה! לא פשוט וגם לא זול לטייל ברחבי קזחסטן -אלה אם כן משתמשים ברכבת שלא מגיע אל כל המקומות היפים באמת של קזחסטן
אלמטי ֿ
אלמטי הייתה בעבר עיר הבירה של קזחסטן, היא העיר הכי מערבית והכי גדולה בקזחסטן ונחשבת לבירה הכלכלית של מרכז אסיה למען האמת הופתעתי מאוד מהעיר שהייתה יפה, מסודרת, מודרנית ונקייה, למען האמת הרגשתי בעיר מזרח אירופאית הרבה יותר מבעיר במרכז אסיה. באלמטי ניתן למצוא אוכל נהדר (אפילו סושי טוב), מסיבות , ברים, מועדונים, קניונים והרבה בתי קפה ופארקים ירוקים. הסדרתי על אחלה קאוצ’סרפינג! בהתחלה אצל בחורה מגניבה שחייה בבית עץ ישן עם סאונה בחצר ומלא חתולים. אחר כך הוזמנתי לגור אצל משפחה עשירה בבית מטורף במרכז העיר, הלכנו למשחק כדורגל ואכלנו אוכל טוב (אני בשלתי יש גם מתכון לפשטידה טוניסאית טבעונית).
לאחר מכן תובל, חבר מהארץ הגיע לביקור וביחד עם חברים מקומיים ארזנו אוהל ואת הציוד שלנו ויצאנו לרוד טריפ של כמה ימים ברחבי קזחסטן! אז כמו שכבר אמרתי קזחסטן מדהימה אבל גדולה ודי יקרה לטיול, אז מומלץ לעשות חברים מקומיים!
טיול ויזה לטורקמניסטן! לצערי אני לא טיילתי בטורקמניסטן עקב הבעיתיות להוציא ויזה. הדרך הקלה ביותר לטייל בטורקמניסטן היא לבקשר ויזת מעבר- הבעיה שזאת ויזה רק ל 5 ימים, ודבר שני המעבר היחידי דרך היבשה שמחייב אותך לעבור דרך טורקמניסטן הוא מאוזבקיסטן אל אירן! ככה שלבעלי דרכון ישראלי זאת לא אפשרות.
ניתן להוציא ויזה לטיול מאורגן אבל זה יקר מאוד!
לונלי פלג- בלוג טיולים – מרכז אסיה טיול- וידאו
https://www.youtube.com/watch?v=TLu-FiISR7Y
לונלי פלג- יומן מסע/ מרכז אסיה טיול